Архив

автор: Анелия Коева
заглавие: Смелост за мир, смелост за промяна
година: 2010
ISBN: 978-954-326-111-6
цена: 18 лв.


Книгата “Смелост  за мир, смелост за промяна ” е  опит да се представи историята на новообединена Германия през призмата на дълбоките политически, социално-икономически и културни промени по време на управлението на Х. Кол и Г. Шрьодер. Акцентите са поставени върху предпоставките и последствията от присъединяването на ГДР към ФРГ, както и на двата кабинета на уникалната по същност и съдържание червено-зелена коалиция през периода от 1998 г. до 2005 г. Значително място е отделено и на външната политика на Германия през този период и предизвикателствата към кабинета Шрьодер-Фишер като участието на бундесвер във войната срещу Милошевич през 1998 г. и  Афганистан след 11 септември 2001 г., запазването на неутралитет по време на иракската авантюра на Дж. Буш-младши. Една голяма част е посветена на реформите на социалната държава, известни като “Агенда 2010” или законите на Хартц. Като цяло книгата е един историко-политически, социолого-психологически анализ на Германия в края на XX и началото на XXI век. 
автор: Васил Гюзелев
заглавие: Три етюда върху българския XIV век
година: 2009
ISBN: 978-954-326-093-5
цена: 22 лв.


Настоящата книга включва три етюда върху стопанските и политическите отношения на Българското царство с Венеция, Генуа и Византия през един от най-интересните векове от средновековната история на Европа – ХІV. Център и на трите изследвания са процеси, събития и случаи, пряко или косвено свързани с българското Черноморие. Може с основание да се смята, че, именно, през втората половина на ХІІІ в. и особено през целия ХІV в. Черноморието и свързаните с него държави и народи най-активно се включват в един общоевропейски исторически процес. В него страните на европейския Изток предизвикват интереса на италианските градове-републики като източник за износ от тях на сравнително евтини селскостопански продукти (зърнени храни, кожи, восък, мед), а също така и на големи количества злато и сребро.
автор: Цветомира Пашова-Салим, Шакер Салим, Хр. Чобанова, В. Тодоров
заглавие: Арабски език
година:
ISBN: 954-529-307-1
цена: 60 лв.


Учебното пособие, състоящо се от учебник, аудиозаписи и учебен речник, е изготвено от преподаватели в Катедрата по арабистика и семитология към Софийския университет "Cв. Климент Охридски" и е предназначено да даде основни познания в сферата на граматиката и словното богатство на съвременния книжовен арабски език.
Съвременният книжковен арабски език е официалният език в 19 от 22 държкави, членки на Арабската лига. Те са разположени в Югозападна Азия и Северна Африка. Това са АлЖир, Бахрейн, Египет, Ирак, Йемен, Йордания, Катар, Кувейт, Либия, Ливан, Мавритания, Мароко, Обединени арабски емирства, Оман, Палестина (която все още не съществува в реални граници), Саудитска Арабия, Сирия, Судан, Тунис.

<< предишна | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15
следваща >>