Очаквайте романа „Пътят към Тива“ от Яница Радева

Публикувана на: 20.09.2017
 Пътят към Тива, корица
„Пътят към Тива“ започва със свещен лов в Ефес, по време на който Едип губи приятел и тази загуба го белязва като личност. След години на пир младият мъж чува, че не е син на баща си и тръгва към светилището в Делфи, където научава страшно пророчество. Едип се превръща в скитник, за да избегне сбъдването на предсказанието. Неусетно стига околностите на непознат град. От местни овчари научава, че мъжът, заради когото е загинал приятелят му от детството, възнамерява да властва там и решава да го спре...

Издателство "Парадигма" се готви да посрещне настъпващата академична година

Публикувана на: 13.09.2017
 
Издателство "Парадигма" се готви да посрещне настъпващата академична година с редица нови заглавия и представяния на новоизлезли книги. На 20 септември в Софийския университет е представянето на книгата на Венета Савова "Песни от Климент. Химничната прослава на св. Алексий, Човек Божи сред православните славяни". А за месец октомври са предвидени премиерите на монографиите "Религии в езическа България" от Цветелин Степанов и „Циганите в годините на социализма“ от Пламена Стоянова. Предстои нов брой на списание "Балкани". 
През летните месеци излезе „Строеж на естествения език” на Мария Стамболиева с структурно-лингвистична проблематика и „За химерата, наречена „колективна сигурност“ от Благовест Георгиев, която хвърля светлина върху новия световен ред. В началото на лятото нашите читатели можаха да се срещнат с монографията на Силвия Борисова на „Граници на естетическото съзнание.
Предстоящите издания, които се готвят за печат в края на месец септември и началото на октомври, са оригиналните монографии на Вихра Барова „Субкултурната идентичност: поглед отвътре навън” и на Валентин Михайлов „Полша: Пространствена култура и култура на пространството“ и романът „Пътят към Тива” на Яница Радева. Монографията „Субкултурната идентичност: поглед отвътре навън” е оригинално изследване на младежката субкултура в България от 80-те и 90-те години до наши дни с открояване на промените и спецификите.  „Полша: Пространствена култура и култура на пространството“ ще бъде богато илюстровано изследване за Полша и нейните ключови пространства. Романът „Пътят към Тива” се занимава с нов прочит на мита за Едип чрез множество антични реалии и перипетии.

Покана за премиера на "Песни от Климент"

Публикувана на: 11.09.2017
Песни от Климент
Заповядайте на 20 септември от 17,30 ч. в Конферентната зала на Софийския университет на представянето на книгата на Венета Савова "Песни от Климент. Химничната прослава на св. Алексий, Човек Божи сред православните славяни". Книгата ще бъде представена от проф. Искра Христова-Шомова, а водещ на събитието ще бъде проф. Андрей Бояджиев.
Настоящата книга е втора в поредицата „Охридски извори“. 

Предстои да излезе от печат книгата на Цветелин Степанов "Религии в езическа България (Историографски подходи 1980 – 2015 г.)"

Публикувана на: 24.08.2017
 Предстои да излезе от печат книгата на  Цветелин Степанов "Религии в езическа България (Историографски подходи 1980 – 2015 г.)". В нея читателят ще намери информация и хипотези около Мадарския скален комплекс и релефа там, за мартеницата, опасването на пояси и тяхното сваляне при влизане в християнския храм, както и за ритуали, свързани с огнището и свещения огън. Всички тези елементи изграждат религиозния свят на средновековния българин. Пред чатетеля стои възможността  да разкрие каква е била религията на  (пра)българите, какво ни казва фолклорът, как може да погледнем на Крали Марко, а също и да тръгне по следите, които ще разкрият нещо повече за  върховното женско божество сред (пра)българите през „езическото“ Средновековие.
 

В Парадигма през месец май 2017 г.

Публикувана на: 02.06.2017
 
На 30 май от 17 ч. в зала 19 на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей беше представено изследването на Мила Маева "Българските емигранти в Англия – минало и съвременност." 
През месец май излезе от печат монографията "Песни от Климент. Химничната прослава на св. Алексий, Човек Божи сред православните славяни" от Венета Савова. С това издание се отбелязва 1100-годишнината от успението на св. Климент Охридски. Книгата е с твърди корици и цветни илюстрации.  Гръцките текстове в нея са под редакцията на Иван Петров.
През този месец излезе от печат и един дълго готвен сборник на Петър Ангелов - "Средновековна България и нейните съседи". Сборникът включва статии, обединяващи интереси и търсения на автора от различни периоди на научната му дейност, чрез които се изгражда образ на другия - на съседа, на онзи, с когото средновековният българин общува при различни обстоятелства. Книгата хвърля светлина върху средновековната дипломация. Статиите са публикувани единствено в специализирани издания и с тази книга за първи път стават достояние за по-широка публика.
 

 

Българските емигранти в Англия – минало и съвременност - премиера на книгата

Публикувана на: 29.05.2017
 
Заповядайте на 30 май от 17 ч. в зала 19 на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей, където ще се проведе представяне на книгата на доц. д-р Мила Маева "Българските емигранти в Англия – минало и съвременност."
Книгата представлява първото цялостно и задълбочено изследване на българската емиграция в Англия от Възраждането до днес, основано на преглед на британски архиви и собствен теренен материал, събиран в периода 2007-2015 г. Проучването проследява напускането на родината, заселването и намирането на работа в новата държава. То се спира върху българските организации и места на Острова. 
 

 

В „Парадигма” през месец април

Публикувана на: 02.05.2017
През месец април представихме шотландския писател Браян Стюарт в Литературен клуб „Перото“.  Книгата на Нонка Богомилова Religion in a Secular Context: Balkan Projections бе представена в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Излезе от печат изследването на Пламена Стоянова „Циганите в годините на социализма“. Попълнихме онлайн книжарница с някои нови издания на преподаватели от Софийския университет и с няколко редки книги. Литературен вестник в априлските си броеве отбеляза на страниците си някои наши най-нови заглавия („Българските общности в Средна Европа“ и „Митологичен прочит на „Травиата“ от Джузепе Верди“). Очаквайте през май няколко нови издания, които готвим отдавна, сред тях сборникът на Петър Ангелов „Средновековна България и нейните съседи“. Очакваме да влезе за печат и „Песни от Климент. Химничната прослава на св. Алексий, Човек Божи сред православните християни“ от Венета Савова.
 

Представяне на книгата на Нонка Богомилова Religion in a Secular Context: Balkan Projections ЮЗУ „Неофит Рилски“

Публикувана на: 20.04.2017

Представяне на книгата на Нонка Богомилова Religion in a Secular Context: Balkan Projections  ще се състои на 27 април 2017 г. от 17.30 ч. в зала 412 на ЮЗУ „Неофит Рилски“. То е в рамките на програмата на XXVI Международна кръгла маса „Разрушени светове… Нови светове“, организирана от Международния университетски семинар за балканистични проучвания към ЮЗУ „Неофит Рилски“. Преди тази българска премиера, книгата е анонсирана на два международни форума в чужбина, посветени на изследванията на религията – в Лувен-ла-Ньов, Белгия и в Белград, Р Сърбия.

Покана за премиера на сборника oapdodgers: Personnel. 1 Prague. Outside от шотландския писател Браян Стюарт

Публикувана на: 18.04.2017
  Издателство „Парадигма” Ви кани в литературен клуб „Перото” на представянето на сборника Soapdodgers: Personnel. 1 Prague. Outside от шотландския писател Браян Стюарт (Brаyan Stewart). Дата: 25 април 2017 г. Начален час: 18,00 ч. 
За представянето е осигурен преводач.
Сборникът включва кратки разкази и една новела за шотландския характер като го разглежда през погледа на края на 20. век.

В „Парадигма“ през април и какво успяхме да направим през март

Публикувана на: 30.03.2017
 
До няколко дни очаквайте на книжния пазар „Българските общности в Средна Европа” от Владимир Пенчев, както и монографията „Циганите в годините на социализма“ от Пламена Стоянова. Излезе и „историческо разследване“ на Светлозар Елдъров „По следите на една документална мистификация: случаят „Славко Димевски“. Историческото разследване на автора минава през различни архивохранилища и библиотеки, за да завърши с шокиращи резултати. 
Вече е с възможност за закупуване от книжна борса „Болид“ сборника от български учени „Ендокринология на лака на гърдата“. Предстои ни работа по „Средновековна България и нейните съседи (дипломация и взаимни представи)” от Петър Ангелов. 
През месец март излезе от печат и новия брой на списание Homo Bohemicus (Хомо Бохемикус), който е тематичен - за замъците.