В Парадигма през месец май 2017 г.

Публикувана на: 02.06.2017
 
На 30 май от 17 ч. в зала 19 на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей беше представено изследването на Мила Маева "Българските емигранти в Англия – минало и съвременност." 
През месец май излезе от печат монографията "Песни от Климент. Химничната прослава на св. Алексий, Човек Божи сред православните славяни" от Венета Савова. С това издание се отбелязва 1100-годишнината от успението на св. Климент Охридски. Книгата е с твърди корици и цветни илюстрации.  Гръцките текстове в нея са под редакцията на Иван Петров.
През този месец излезе от печат и един дълго готвен сборник на Петър Ангелов - "Средновековна България и нейните съседи". Сборникът включва статии, обединяващи интереси и търсения на автора от различни периоди на научната му дейност, чрез които се изгражда образ на другия - на съседа, на онзи, с когото средновековният българин общува при различни обстоятелства. Книгата хвърля светлина върху средновековната дипломация. Статиите са публикувани единствено в специализирани издания и с тази книга за първи път стават достояние за по-широка публика.
 

 

Българските емигранти в Англия – минало и съвременност - премиера на книгата

Публикувана на: 29.05.2017
 
Заповядайте на 30 май от 17 ч. в зала 19 на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей, където ще се проведе представяне на книгата на доц. д-р Мила Маева "Българските емигранти в Англия – минало и съвременност."
Книгата представлява първото цялостно и задълбочено изследване на българската емиграция в Англия от Възраждането до днес, основано на преглед на британски архиви и собствен теренен материал, събиран в периода 2007-2015 г. Проучването проследява напускането на родината, заселването и намирането на работа в новата държава. То се спира върху българските организации и места на Острова. 
 

 

В „Парадигма” през месец април

Публикувана на: 02.05.2017
През месец април представихме шотландския писател Браян Стюарт в Литературен клуб „Перото“.  Книгата на Нонка Богомилова Religion in a Secular Context: Balkan Projections бе представена в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Излезе от печат изследването на Пламена Стоянова „Циганите в годините на социализма“. Попълнихме онлайн книжарница с някои нови издания на преподаватели от Софийския университет и с няколко редки книги. Литературен вестник в априлските си броеве отбеляза на страниците си някои наши най-нови заглавия („Българските общности в Средна Европа“ и „Митологичен прочит на „Травиата“ от Джузепе Верди“). Очаквайте през май няколко нови издания, които готвим отдавна, сред тях сборникът на Петър Ангелов „Средновековна България и нейните съседи“. Очакваме да влезе за печат и „Песни от Климент. Химничната прослава на св. Алексий, Човек Божи сред православните християни“ от Венета Савова.
 

Представяне на книгата на Нонка Богомилова Religion in a Secular Context: Balkan Projections ЮЗУ „Неофит Рилски“

Публикувана на: 20.04.2017

Представяне на книгата на Нонка Богомилова Religion in a Secular Context: Balkan Projections  ще се състои на 27 април 2017 г. от 17.30 ч. в зала 412 на ЮЗУ „Неофит Рилски“. То е в рамките на програмата на XXVI Международна кръгла маса „Разрушени светове… Нови светове“, организирана от Международния университетски семинар за балканистични проучвания към ЮЗУ „Неофит Рилски“. Преди тази българска премиера, книгата е анонсирана на два международни форума в чужбина, посветени на изследванията на религията – в Лувен-ла-Ньов, Белгия и в Белград, Р Сърбия.

Покана за премиера на сборника oapdodgers: Personnel. 1 Prague. Outside от шотландския писател Браян Стюарт

Публикувана на: 18.04.2017
  Издателство „Парадигма” Ви кани в литературен клуб „Перото” на представянето на сборника Soapdodgers: Personnel. 1 Prague. Outside от шотландския писател Браян Стюарт (Brаyan Stewart). Дата: 25 април 2017 г. Начален час: 18,00 ч. 
За представянето е осигурен преводач.
Сборникът включва кратки разкази и една новела за шотландския характер като го разглежда през погледа на края на 20. век.

В „Парадигма“ през април и какво успяхме да направим през март

Публикувана на: 30.03.2017
 
До няколко дни очаквайте на книжния пазар „Българските общности в Средна Европа” от Владимир Пенчев, както и монографията „Циганите в годините на социализма“ от Пламена Стоянова. Излезе и „историческо разследване“ на Светлозар Елдъров „По следите на една документална мистификация: случаят „Славко Димевски“. Историческото разследване на автора минава през различни архивохранилища и библиотеки, за да завърши с шокиращи резултати. 
Вече е с възможност за закупуване от книжна борса „Болид“ сборника от български учени „Ендокринология на лака на гърдата“. Предстои ни работа по „Средновековна България и нейните съседи (дипломация и взаимни представи)” от Петър Ангелов. 
През месец март излезе от печат и новия брой на списание Homo Bohemicus (Хомо Бохемикус), който е тематичен - за замъците. 

Иван Драгоев – представяне разговор в Културен център „Тракарт“ на 16 март 2017 г.

Публикувана на: 10.03.2017

Заповядайте на представяне разговор в Културен център „Тракарт“ на 16 март 2017 г. в Пловдив  на „Скитащи записки“ и „Митологичен прочит на „Травиата“ от Джузепе Верди“ – двете нови книги от Иван Драгоев, доктор по философия, специалист по античност. Те ще бъдат представени от 18 ч. Иван Драгоев е автор, който е превърнал философската мисъл в начин на съществуване, но също и в начин на общуване със света. Вярваме, че ще се получи непринуден и естествен разговор с този интересен автор, който долита от Испания скоро.

Очаквайте в "Пададигма"

Публикувана на: 02.03.2017
 
Издателство "Парадигма " Ви поздравява с настъпващите пролетни мартенски дни и Ви обещава още нови заглавия. Очаквайте да излезе през март от печат книгата на Ангел Стефанов „Вселена и човек”. Подготвяме също „Българските общности в Средна Европа” от Владимир Пенчев, както и работим по новото издание на „История на балканските народи”, т. 2 от Кръстьо Манчев. Подготвихме като онлайн книги някои от нашите издания, които можете на ползвате от книжарниците "Хеликон", продължаваме да разработваме тази възможност и така се надяваме да достигнем по лесно до читателите ни в чужбина.

ПОКАНА

Публикувана на: 25.01.2017
Издателство "Парадигма" Ви кани на 27 януари 2017 г. от 17,00 ч.  в зала 2 в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" на представянето на "Геополитическият императив" от Благовест Георгиев
За книгата ще говорят доц. д-р Йордан Дойков и доц. д-р Горан Горанов.

ПОКАНА

Публикувана на: 18.01.2017
 Издателство "Парадигма" Ви кани на 25 януари 2017 г. от 18,00 ч. в Литературен клуб "Перото"  на  представянето на монографията на Николай Турлаков  "Трагедия и автентичност. Философските интуиции за смисъла на битието в художественото творчество на Йордан Йовков". За книгата ще говорят проф. Нонка Богомилова и проф. Нина Димитрова.