С Емил Басат за новата му книга с анкети „За Полша – с любов

Публикувана на: 25.09.2018
 Излезе от печат новата книга на Емил Басат „За Полша – с любов. Българските гласове на полската литература“. Прочетете неговите отговорите на кратката ни анкета.

Разговаряме с Веселин Дафов за новите му книги „Ставания и направи“ и „Онтологически проектории“

Публикувана на: 12.09.2018
Преди вълненията от новата учебна година и преди академичната година разговаряме с доц. Веселин Дафов за новоизлезлите му книги „Ставания и направи“ и „Онтологически проектории“, за философията с деца, чрез която детето се заявява като личност, и за читателите, които обичат чудесата, „чудесността“ на създаденото от човека изделие, което не е просто предмет, а нещо много повече.
 

Сирма Данова за сборника „П. П. Славейков, д-р К. Кръстев, Ст. Михайловски. Литература и социален опит“

Публикувана на: 16.08.2018
 Разговаряме със Сирма Данова за сборника „П. П. Славейков, д-р К. Кръстев, Ст. Михайловски. Литература и социален опит“ за това, което обединява творците, за благоговението към яркия характер – в литературата, политиката, самия живот. Този сборник е за всички, които се интересуват от естетическата и политическата история на следосвобожденска България.

Валентин Михайлов: Обичам да любопитствам из стари, изоставени предприятия, мини или работнически квартали с лоша слава

Публикувана на: 13.08.2018
Предлагаме ви разговор с д-р Валентин Михайлов, географ, автор на книгата „Полша ‒ пространствена култура и култура на пространството”, преподавател в Силезийския университет в Катовице, Полша. Разговаряхме за съпоставките между България и Полша, за това в чия полза са те, за възприемането на България и за написването на неговата богато илюстрирана книга, сполучливо съчетание между научно изследване и увлекателен разказ за лично посетените от автора места и за изпълващия ги „полски дух“.
 

С доц. д-р Венета Савова за новата ѝ книга за св. Йоан Владимир

Публикувана на: 09.08.2018
  "Песни за св. Йоан Владимир. Изследване и издание на словесната традиция за свети Йоан Владимир" е четвърта поред в библиотеката "Охридски извори". Тя е посветена на изворите за един от най-почитаните светци в земите на Охридската архиепископия – св. Йоан Владимир. Зададохме няколко въпроса на авторката Венета Савова, доцент в СУ „Св. Климент Охридски”. Прочетете нейните отговори.
 

Издателство „Парадигма“ в културната програма на Пролетния базар на книгата и в шатра № 17

Публикувана на: 23.05.2018
 Издателство „Парадигма“ ще участва в културната програма на Пролетния базар на книгата с две събития.  На 29 май от 19,00 ч. ще бъде представена книгата на Веселин Дафов „Онтологически проектории“ в разговор с гл.ас. д-р Цена Желязкова и Юнуз Юнуз за философията в света на децата и възрастните. 
На 1 юни също от 19,00 ч. ще поговорим с Оля Стоянова за романа „Пътят към Тива“ от Яница Радева и за това как четем мита за Едип днес. Романът е с номинация за Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ за 2018 година.
Изданията на „Парадигма“ по време на базара можете да намерите в шатра № 17. Очаквайте повече информация за предстоящите книжни събития през идните дни, както и за промоции и за нови заглавия. 
 

Премиера на „Чешки приноси в културно-историческото наследство на България 1878 – 1940“

Публикувана на: 21.05.2018
 
Чехословашки клуб в България „Т. Г. Масарик“, Посолство на Чешката република в София и издателство „Парадигма”  Ви канят на премиерата на книгата на Валентина Върбанова „Чешки приноси в културно-историческото наследство на България 1878 – 1940“, посветена на чешките просветители, учители, озеленителни, архитекти, вложили уменията си в изграждането на съвременна България. 
 
Събитието ще се състои на 21 март от 18,00 в Салона на Чехословашкия клуб „Томаш Масарик“ на ул. „Кракара“ № 15  в София.
 
В изданието ще откриете любопитна информация, събирана дълго време, систематизирана в удобна за четене форма и с множество снимков материал.
 

Излезе от печат монографията „Маски долу! Национализмът на Балканите през XX век“

Публикувана на: 30.04.2018
 
Излезе от печат монографията "Маски долу! Национализмът на Балканите през XX век" от Наум Кайчев, Боби Бобев, Юра Константинова, Калина Пеева, Румяна Прешленова и Анета Михайлова. В нея авторите правят опит за демаскиране на благовидните предлози, с които политиците често оправдават посегателствата не само по отношение на малцинствата, но и спрямо титулярната нация в шест държави в Югоизточна Европа: Югославия, Албания, Гърция, Турция, България и Румъния. 

Предстои „Онтологически проектории“ от Веселин Дафов

Публикувана на: 13.04.2018
 
 Освен „проекторията”, дефинирана като „метафизическата настроеност на човешката разумност”,  авторът показва възможностите на философстването да навлезе в действителността чрез области като философия с деца и философско консултиране, в които Веселин Дафов има дългогодишен опит. Веселин Дафов е преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 1999 г.

Предстоящо в „Парадигма“ през пролетта

Публикувана на: 04.04.2018
 Времето минава бързо, неуморната работа не знае сън и почивка. Някои от книгите ни отпътуваха при своите автори, други – при своите читатели (днес излезе „Киматология. Въпроси и отговори“ от Георги Рачев), а трети очакват съвсем скоро да напуснат печатницата и да се превърнат от листове хартия и мастило в сериозни научни трудове – сборници, учебници или справочници.
През април очаквайте на книжния хоризонт заглавията „Гласовете на българския диаболизъм“ – сборник за български писатели, сред които са Владимир Полянов, Светослав Минков и Георги Райчев. За тази книга Бойко Пенчев писа, че „е пример за това как литературното наследство продължава да живее в полето на културата – по пътя на четенето, преосмислянето, полагането в нови контексти“ Също очаквайте и сборника, посветен на българските класици „П. П. Славейков, д-р Кръстев, Ст. Михайловски. Литература и социален опит“.
Съвсем скоро на разположение ще бъде „Онтологически проектории“ от Веселин Дафов – книга, която ще ви покаже, че философията може да бъде преподавана на деца и то така, че да развие мисленето им в процеса на игра с думите, рисуване, дори смятане.
На 23 април сборникът „Гласовете на българския диаболизъм“ ще бъде представен в Стара Загора по покана на Библиотека „Родина“, а на 19 април в Русе и на 20 април във Велико Търново ще представим романа „Пътят към Тива“ от Яница Радева.