Представяне на сборника „Места на срещи. Прочити на унгарски книги, преведени на български език”, съставител Ласло Бедеч

Публикувана на: 13.11.2017
 
„Присъствието на унгарската литература в България – въпреки значителната промяна на условията за подпомагане на преводната книга – е постоянно и силно благодарение както на самоотвержената и висококачествена работа на преводачите, така и на интереса на издателствата и читателите. Годишно на български излизат поне по четири-пет унгарски художествени произведения, обикновено най-добрите творби на най-добрите автори, но повечето книги попадат в празно пространство, защото имената на авторите и заглавията на книгите сами по себе си не са достатъчни”. Затова решихме, че има нужда от книга на български език, която да упътва интересуващите се, като предоставя на вниманието им кратки, писани специално за тях критически есета.” (Ласло Бедеч)

Премиера на романа „Пътят към Тива“ от Яница Радева

Публикувана на: 13.11.2017
 
Заповядайте в Литературен клуб „Перото“ на 21 ноември (вторник) 2017 г. от 18,30 ч.
Ще представим романа „Пътят към Тива“. За него ще говорят: Невена Панова, Кристина Йорданова.
 

Търсете през ноември „Полша ‒ пространствена култура и култура на пространството“

Публикувана на: 27.10.2017
 „Полша ‒ пространствена култура и култура на пространството“ на Валентин Михайлов е сполучливо съчетание между научно изследване и увлекателен разказ за лично посетените от автора места и за изпълващия ги „полски дух“. В текста са направени и множество съпоставки с България. Изданието е с богат авторски снимков материал, илюстриращ разказваното. Подходящо е за всички читатели, желаещи да се запознаят с полската култура и съвременност.
 

Премиера на "Циганите в годините на социализма. Политиката на българската държава към циганското малцинство (1944 – 1989)"

Публикувана на: 23.10.2017
 Пламена Стоянова
На 26 октомври (четвъртък) 2017 г. от 18,30 ч. в Новата конферентна зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде представена книгата на Пламена Стоянова „Циганите в годините на социализма. Политиката на българската държава към циганското малцинство (1944 – 1989)“.
Монографията изследва основните аспекти от живота на ромското население в периода 1944 – 1989 г. (цигански организации, изселвания, преименувания, образование, работна заетост, битово устройване, обичаи и празници, престъпност), проследява механизмите на приобщаването на малцинството и резултатите от провежданата политика. За да се обяснят и разберат по-добре успехите и неуспехите на тези държавнически усилия в изложението е разработена предисторията на ромите по българските земи, както и някои от особеностите на тяхното групово разнообразие и традиции.
 

Eдна необичайна книга ще излезe за празника на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“

Публикувана на: 06.10.2017
 Тиквите на Одисей„Тиквите на Одисей“ е една необичайна книга, писана не целенасочено и „изникнала” не ненадейно, а търпеливо „какавидирала”, за да бъде реализирана от нейния съставител в най-подходящ момент. Героите в нея са и автори, скрити зад псевдоними, както лицата на актьорите в античния театър са били зад маски. Диалозите на тези тайнствени актьори са динамични, търсещи, непримирими, преминаващи ту в сериозното, ту в ироничното, за да сътворят своеобразна драматургична творба. Дали с вкус на комедия, дали на трагедия? По този въпрос с вещина може да се изкаже Платон или негов верен последовател, тъй като тези съвременни диалози са заразени и заредени с класически дух, или както твърди в предговора съставителят на книгата – „дух на НГДEК“.

Очаквайте "Субкултурната идентичтост: поглед отвътре навън" от Вихра Барова

Публикувана на: 05.10.2017

Доц. д-р Валентина Георгиева за книгата на Вихра Барова: „Монографията, представена от д-р Вихра Барова, е резултат от дългогодишни изследователски търсения на авторката в областта на субкултурните общности в България. Темата е разработвана от авторката в многобройни публикации досега, включително в реферирани чуждестранни издания, но едва в този ръкопис субкултурната общност е представена в цялостен и систематичен вид. Книгата на Вихра Барова е първото завършено монографично изследване на субкултура в България, осъществено от инсайдър – изследовател, който споделя ценностите и практиките на разглежданата група и представя свой аналитичен поглед пред по-широка аудитория. Това изследване ще събуди интереса както на специалисти, така и на широк кръг читатели, тъкмо заради особената перспектива на изследователя-инсайдър, който може да открои и популяризира специфичното знание, общностни практики и споделени ценности на субкултурната група.“
 

Очаквайте романа „Пътят към Тива“ от Яница Радева

Публикувана на: 20.09.2017
 Пътят към Тива, корица
„Пътят към Тива“ започва със свещен лов в Ефес, по време на който Едип губи приятел и тази загуба го белязва като личност. След години на пир младият мъж чува, че не е син на баща си и тръгва към светилището в Делфи, където научава страшно пророчество. Едип се превръща в скитник, за да избегне сбъдването на предсказанието. Неусетно стига околностите на непознат град. От местни овчари научава, че мъжът, заради когото е загинал приятелят му от детството, възнамерява да властва там и решава да го спре...

Издателство "Парадигма" се готви да посрещне настъпващата академична година

Публикувана на: 13.09.2017
 
Издателство "Парадигма" се готви да посрещне настъпващата академична година с редица нови заглавия и представяния на новоизлезли книги. На 20 септември в Софийския университет е представянето на книгата на Венета Савова "Песни от Климент. Химничната прослава на св. Алексий, Човек Божи сред православните славяни". А за месец октомври са предвидени премиерите на монографиите "Религии в езическа България" от Цветелин Степанов и „Циганите в годините на социализма“ от Пламена Стоянова. Предстои нов брой на списание "Балкани". 
През летните месеци излезе „Строеж на естествения език” на Мария Стамболиева с структурно-лингвистична проблематика и „За химерата, наречена „колективна сигурност“ от Благовест Георгиев, която хвърля светлина върху новия световен ред. В началото на лятото нашите читатели можаха да се срещнат с монографията на Силвия Борисова на „Граници на естетическото съзнание.
Предстоящите издания, които се готвят за печат в края на месец септември и началото на октомври, са оригиналните монографии на Вихра Барова „Субкултурната идентичност: поглед отвътре навън” и на Валентин Михайлов „Полша: Пространствена култура и култура на пространството“ и романът „Пътят към Тива” на Яница Радева. Монографията „Субкултурната идентичност: поглед отвътре навън” е оригинално изследване на младежката субкултура в България от 80-те и 90-те години до наши дни с открояване на промените и спецификите.  „Полша: Пространствена култура и култура на пространството“ ще бъде богато илюстровано изследване за Полша и нейните ключови пространства. Романът „Пътят към Тива” се занимава с нов прочит на мита за Едип чрез множество антични реалии и перипетии.

Покана за премиера на "Песни от Климент"

Публикувана на: 11.09.2017
Песни от Климент
Заповядайте на 20 септември от 17,30 ч. в Конферентната зала на Софийския университет на представянето на книгата на Венета Савова "Песни от Климент. Химничната прослава на св. Алексий, Човек Божи сред православните славяни". Книгата ще бъде представена от проф. Искра Христова-Шомова, а водещ на събитието ще бъде проф. Андрей Бояджиев.
Настоящата книга е втора в поредицата „Охридски извори“. 

Предстои да излезе от печат книгата на Цветелин Степанов "Религии в езическа България (Историографски подходи 1980 – 2015 г.)"

Публикувана на: 24.08.2017
 Предстои да излезе от печат книгата на  Цветелин Степанов "Религии в езическа България (Историографски подходи 1980 – 2015 г.)". В нея читателят ще намери информация и хипотези около Мадарския скален комплекс и релефа там, за мартеницата, опасването на пояси и тяхното сваляне при влизане в християнския храм, както и за ритуали, свързани с огнището и свещения огън. Всички тези елементи изграждат религиозния свят на средновековния българин. Пред чатетеля стои възможността  да разкрие каква е била религията на  (пра)българите, какво ни казва фолклорът, как може да погледнем на Крали Марко, а също и да тръгне по следите, които ще разкрият нещо повече за  върховното женско божество сред (пра)българите през „езическото“ Средновековие.