Европа

автор: Норман Дейвис
заглавие: Европа
Подзаглавие: Изток и Запад
година: 2010
ISBN: 978-954-427-786-4
Издател: Абагар
цена: 22 лв.
Транспортните разходи са за сметка на клиента От античния произход на идеята за Европа до разделението между Изтока и Запада по време на Студената война; от еврейския и ислямския елемент в европейската история до експанзията на Европа по други континенти; от погрешно разбраната Съюзническа победа през 1945 г. до мястото на Британия в Европа; от размислите за използването и злоупотребата с историята до лични спомени за изучаването на езици - този том, заедно с бестселъра „Европа", поглежда към европейската история от множество необичайни и интересни ъгли и по също толкова стимулиращ и достъпен начин.
„Като познавач, откриващ находка във вехтошарски магазин, Дейвис излага тези събития в напълно нова светлина и с това ги трансформира пред очите ни. Всякакви нерешени въпроси изскачат в ума ни и удобните получени наготово версии за това какво е станало през онези години ни се струват тревожно далеч от целта.
ADAM ZAMOYSKI, SPECTATOR

Стилът на Дейвис е забележителен със своята широта на познанието и с лекотата и ентусиазма, с които е предаден... книгата се чете като непрекъсната историческа творба... днес сме благословени да имаме малка група от историци като Норман Дейвис, историци с изразено мнение - Ляво или Дясно (кого го интересува?), - които нито поучават, нито отегчават своите читатели, които откриват сфери за несъгласие и спор... Норман Дейвис със сигурност е техният най-амбициозен, най-изчерпателен и най-забавен представител.
CARMEN CALLIL, SUNDAY TELEGRAPH