АЗ, ФРАМ

автор: Хавиер Качо
заглавие: АЗ, ФРАМ
Подзаглавие: Най-прочутият кораб в историята на полярните изследвания
година: 2019
ISBN: 978-954-326-380-6
Издател: Парадигма
цена: 16 лв.
Транспортните разходи са за сметка на клиента
Прочетете откъс от „Аз, Фрам. Най-прочутият кораб в историята на полярните изследвания“. Превод от испански – Веселка Ненкова: 
 
Една сутрин, подобна впрочем на всяка друга, забелязах, че хората, които обикновено бяха заети с работата около мен, запристигаха облечени някак по-специално. Панталоните, саката и престилките, които използваха ежедневно и които бяха износени, мръсни и скъсани, сега бяха заменени с по-добро облекло, дори един от работниците, всеизвестен с особения си телесен мирис, се беше измил и не приличаше на себе си. След това заприиждаха все повече и повече хора, казаха, че са хиляди, които, за да виждат по-добре, заемаха благоприятни позиции по близкия хълм. Около мен малък брой хора слушаха внимателно инструкциите, които им се даваха. Между тях изпъкваше осанката на Колин Арчър, чиято дълга бяла брада не можеше да остане незабелязана; всички дойдоха да го поздравят в израз на голямо уважение. Изглеждаше спокоен, лъчезарен и горд с постигнатото. 
По-късно се появи доктор Нансен със съпругата си Ева. Дълго време разговаряха оживено ту с един, ту с друг; после само те двамата се покачиха на платформата в близост до носа ми. Сред множеството се възцари тишина, всички погледи бяха вперени в двойката. Дамата застана отпред, взе една бутилка и я захвърли с всичка сила срещу мене, произнасяйки следните мистериозни думи: „Ще се казваш Фрам“.
Бутилката, която беше украсена с панделка, описа дъга и се разби в корпуса ми. В този момент на основната мачта се издигна флаг с точно тези четири бели букви върху червен фон.
 
(Фрам на норвежки означава „напред“. – Бел. авт.)